Geschiedenis - Blijf Soepel

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis

Vroeger
Sinds de vroegste tijd worden er in het Oosten al massagetechnieken gebruikt om hun geneeskrachtige werking. In China wordt al tweeduizend tot drieduizend jaar voor onze jaartelling gebruik gemaakt van massage.
Massages worden al sinds jaar en dag gebruikt om de gezondheid te herstellen of gezond te blijven, maar ook voor een heerlijke ontspanning.
Hippocrates 'de vader van de geneeskunde' schreef aan het begin van de 5de eeuw voor Christus het volgende: 'de geneesheer moet bedreven zijn in vele dingen maar zéér beslist in wrijven. Want door wrijven kan een gewricht dat losgeraakt weer vastgezet worden.'

Tijdens de middeleeuwen zien we in het westen niet veel terug van massages. De katholieke kerk had een grote invloed op de geneeskunde en een sterke afkeer van 'lichamelijk genot'.

In de 16de eeuw kwam de kunst van het masseren weer tot leven.
Dit was hoofdzakelijk te danken aan de Franse arts Ambroise Paré.
In het jaar 1810 ontwikkelde de Zweed Per Hendrik Ling de Zweedse massage. Hij combineere zijn kennis van gymnastiek en fysiologie met Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken.
Rond 1860 bracht de Nederlandse arts Dr. Mezger de massage in West-Europa onder de aandacht.
Hij genas de Deense kroonprins van een gewrichtsinfectie. Zijn patienten werden met een laken toegedekt en met handen onder het laken voerde hij de massagegrepen uit.
Tegenwoordig
Tegenwoordig kennen we vele soorten massages, dit is vooral te danken aan het feit dat mensen langere reizen maken en zo de massagekunsten uit andere werelddelen meenemen naar hun thuisland.

Ook in het dagelijks leven gebruiken we veel wrijving om bijvoorbeeld pijn te verlichten. Denk aan een kind dat gevallen is en de ouder wrijft over de pijnlijke plek om de pijn te verminderen. Of aan het wrijven van een stijve nek na een dag achter een bureau zitten.

Waar komt het woord massage eigenlijk vandaan?
Dit is niet met zekerheid te zeggen, waarschijnlijk komt het uit het Arabisch. De vertaling van het Arabishe woord Mass is drukken. De Grieken gebuiken voor het woord kneden het woordt 'Massein' en het Hebreeuwse woord voor betasten is Maschescht.

Dr Mezger (bron: wikipedia)
Contact: 06-39625727 of info@blijfsoepel.nl
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu